Είχα την ευκαιρία να πάω φέτος για το “λιωμάζωμα” και μάλιστα οικογενειακώς, για να βιώσουν όλοι, ειδικά οι μικρότεροι, την όμορφη αυτή διαδικασία.
Με την ευκαιρία αυτή, έκανα κι ένα, ερασιτεχνικό, ρεπορτάζ για την λειτουργία του ελαιοτριβείου της Βατούσας, της γνωστής μας “μηχανής” και εντυπωσιάστηκα από αυτά που έμαθα!!
Φέτος, το 2023, η λειτουργία της ξεκίνησε από τον Οκτώβριο. Λειτουργεί σχεδόν επί 24ώρου βάσης, απο τις 3:00 το πρωί ως τις 12:00 τα μεσάνυχτα, πολλές φορές και μέχρι τη 1:00 τα ξημέρωματα, ή και αργότερα.
Λόγω της υψηλής ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται από το ελαιοτριβείο της Βατούσας, το προτιμούν και από άλλα χωριά προκειμένου να αλέσουν τις ελιές τους, όπως από το Μεσότοπο, την Ερεσό, την Άγρα, το Σίγρι, τα Χίδηρα, την Πτερούντα, το Σκαλοχώρι, τη Φίλια και την Καλλονή, αντί να αλέσουν τις ελιές τους στο ελαιοτριβείο της περιοχής τους.
Μάλιστα, έχει καταγραφεί το γεγονός ότι κάποιος έστειλε ελιές από την … Αθήνα (!!!) να τις αλέσουν στη Βατούσα, καθώς οι ελιές προέρχονταν από δέντρα που πήρε στην Αθηνά από τη Βατούσα και κοσμούν την αυλή του!
Ανάμεσα σε αυτά που κάνουν το ελαιοτριβείο μας να ξεχωρίζει είναι η καθαριότητα, την οποία είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω και εγώ (χωρίς υπερβολές, παραπέμπει σε περιβάλλον χειρουργείου). Έχει πάρει πίστοποίηση από τη BIOHELLAS, ενώ μπορεί να επεξεργαστεί και βιολογικές ελιές, ακολουθώντας ειδική διαδικασία.
Είναι εντυπωσιακό επίσης το γεγονός ότι υπάρχει χρονοπρογραμματισμός για τη διαδικασία της άλεσης. Οι παραγωγοί να κλείνουν ραντεβού στην εξαιρετική και εξυπηρετικότατη γραμματεία του ελαιοτριβείου, αποφεύγοντας έτσι το συνωστισμό, τις καθυστερήσεις και τους.. πιθανούς τσακωμούς από τους βιαστικούς!!
Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την οργάνωση της διαδικασίας και την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται! Όλοι όσοι λειτουργούν το ελαιοτριβείο δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει!