Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία στη Βατούσα

Ιδρύθηκε στη Βατούσα Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον & την Αειφορία

ΒΕΡΡΟΣ: «ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ»

Στις 9 Μαΐου δημοσιεύθηκε σε Φύλλο έφημερίδας της
Κυβέρνησης η ίδρυση Κέντρου έκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία στην Βατούσα.

Την απόφαση υπογράφουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νικόλας Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και ο Υφυπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζωή Μακρή.

Η απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου

Στο ΦΕΚ μνημονεύεται, μεταξύ άλλων, η σχετική απόφαση της 19ης Νοεμβρίου 2021, του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου με αρ. 260/2021 με θέμα την 

«Ίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία της Δυτικής Λέσβου με έδρα την Βατούσα»

Μάλιστα στην απόφαση σημειώνεται ότι για την στέγαση του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία όταν δημιουργηθεί ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θα παραχωρήσει για χρήση του εξής χώρους: 

  1. την Αποθήκη Λουκίδη, 
  2. τους ξενώνες της Βατούσας κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς για την κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας μαθητών (το καλοκαίρια αλλά και κατά την διάρκεια όλου του έτους όταν δεν είναι απαραίτητα για τις ανάγκες φιλοξενίας μαθητών του παραπάνω εκπαιδευτικού ιδρύματος θα χρησιμοποιούνται από την Κοινότητα – τοπικό συμβούλιο για της ανάγκες του χωριού και 
  3. το κτήριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Ρέματος.

Ο κ. Βαρελτζής, που ως πρόεδρος τότε, της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου ει- σηγήθηκε το θέμα, σε δήλωσή του στο «Ε» δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή ενώ δεν παρέλειψε να μνημονεύσει το όνομα του στελέχους του Υπουρ- γείου Παιδείας με καταγωγή από την Σκάλα Καλλονής, Κυριακής Μελέτη, που βοήθησε σημαντικά στην έκβαση της υπόθεσης.

Η απόφαση των υπουργών
Σύμφωνα με το ΦΕΚ οι Υπουργοί αποφασίζουν την ίδρυση των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) στον Δήμο Αγίου Βασι- λείου Ρεθύμνου και στην Βατούσα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
Τα Κ.Ε.ΠΕ.Α. θα στελεχωθούν και θα λειτουργήσουν σύμφω- να με τις ισχύουσες προβλεπόμενες διαδικασίες στελέχωσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία. Επίσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις οι οποίες διέπουν την λειτουργία των Κ.Ε.ΠΕ.Α., θα υπογραφεί αντίστοιχα Προγραμματική Κτιριακή Σύμβαση παραχώρησης κτιρίων μεταξύ του Υπουργείου Παιδεί- ας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και των αρμοδίων Δήμων, Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και Δυτικής Λέσβου.

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης της απόφασης ίδρυσης των ανωτέρω Κ.Ε.ΠΕ.Α. σε περίπτωση κατά την οποία οι αντίστοιχοι Δήμοι δεν ανταποκριθούν στις συμβατικές υποχρεώσεις τους.

Στην Βατούσα
Το Κέντρο Εκπαίδευσης της Βατούσας, προβλέπεται σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Δήμου Δυτικής Λέσβου, να στελεχωθεί με κατ΄ ελάχιστο πέντε εκπαιδευτικούς (τρεις Καθηγητές και δύο Δασκάλους) και στις εγκαταστάσεις που έχει ήδη παραχωρήσει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου (πρώην δημοτικό σχολεία Ρέματος, Αποθήκη Λουκίδη και Ξενώνες) για τη λειτουργία του Κέντρου, θα πραγματοποιούνται όλο το χρόνο περιβαλλοντικά προγράμματα. Μονοήμερα για μαθητές της Λέσβου και τετραήμερα για μαθητές από όλη την Ελλάδα, με δυνατότητα φιλοξενίας τους στους ήδη υπάρχοντες ξενώνες.

Η διαθεσιμότητα εξαιρετικών κτηρίων που έχουν συντηρηθεί αλλά δεν έχουν εδώ και χρόνια χρήση, σε συνδυασμό με την τάση να μειώνονται δραματικά οι μαθη- τές τόσο στην Βατούσα, όσο και σε άλλα γειτονικά χωριά, ήταν ο λόγος όπως αναφέρει στο ίδιο δελ- τίο Τύπου, ο πρόεδρος του χωριού Άβελ Σπανέλλης που επιλέχθηκε η Βατούσα τονίζοντας: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα των χωριών μας είναι ότι αυτά ερημώνουν», εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Σπανέλλης μιλώντας για το πώς ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας μονάδας εκπαίδευσης.

Ο θεσμός
Ο θεσμός των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) αριθμεί 30 χρόνια παρουσίας, με πρώτο το ΚΕΠΕΑ Κλειτορίας Αχαΐας που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1993. Το δίκτυο των ΚΕΠΕΑ εδραιώθηκε και αναπτύχθηκε, μετρώντας 58 κέντρα που λειτουργούν σήμερα σε όλη την Ελλάδα.

Τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία είναι ένα δίκτυο αποκεντρωμένων αειφόρων δημόσιων εκπαιδευτικών δομών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αντικείμε- νο την περιβαλλοντική εκπαίδευ- ση και την υποστήριξή της σε το- πικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Απώτερος στόχος της περιβαλλο- ντικής εκπαίδευσης είναι η καλλι- έργεια περιβαλλοντικής συνείδη- σης και η ευαισθητοποίηση των μαθητών ώστε να αντιλαμβάνο- νται το περιβάλλον ολιστικά αλλά και να το προσεγγίζουν διεπιστημονικά. Μέσω της δράσης των ΚΕΠΕΑ, αναπτύσσονται, προωθούνται και υλοποιούνται πρότυπες μέθοδοι εκπαίδευσης με γνώμονα τη διαφύλαξη του Περιβάλλοντος και την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Ταξιάρχης Βέρρος
«Να κρατήσουμε τα χωριά μας ζωντανά»
«Σε κάθε επίσκεψη Υπουργών, βουλευτών και ειδικά στις μέρες μας Υποψηφίων Ευρωβουλευτών διαχρονικά λέω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας εδώ στη Λέσβο, είναι ο πληθυσμός μας που βαίνει συνεχώς μειούμενος. Αυτό που λέμε από το 2019 στον προγραμματικό μας λόγο και σε αυτό που στοχεύουν οι παρεμβάσεις τόσο σε επίπεδο υπο- δομών όσο και σε επίπεδο γενικό- τερων δράσεων, είναι πως θέλουμε να κρατήσουμε τα χωριά μας ζωντανά. Το παράδειγμα της Βατούσας με τη σημερινή θετική εξέλιξη σχετικά με την ίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον στο χωριό, είναι νομίζω απολύτως αντιπροσωπευτικό. Και για αυτήν την εξέλιξη θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν με τον τρόπο τους από τη δημοτική αρχή, τον Πρόεδρο της Βατούσας κ. Σπανέλλη και κυρίως τον Βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου που ήταν εξαρχής αρωγός στην προσπάθεια και καθοριστικός με την παρέμβασή του όταν έπρεπε για να φτάσουμε στη σημερινή ίδρυση» αναφέρει σε δήλωσή του στο δελτίο Τύπου ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.

Πηγή: εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, Σάββατο 18/5/2024

Της Ανδρονίκης Κουτσαβλή

ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ